Friday, 18 November 2016

Lapor Weh!


Every now and then, some Chinese bloggers who blog in English will suddenly blog in Mandarin for reasons unknown. And I can't read a dang thing. So today, just for the fun of it, I am doing the same thing. Not in Mandarin of course, that's foreign to me. So.

Hari ni biar mek PH berblog dalam bahasa Malaysia pulak. Biar dia rasa! Nak cerita sket. Hari tu kan, mek gemok kite ni berasa lapor. Baru dua jam lepas lunch. Ni hah. Lunch. Bawak bekal dari rumah. Siap dengan sambal tempoyak mak oi. Perrghh!!


Gambo lama ni.

Jam pukul 3 ptg jer dah lapor. Mana boleh? Lunch kan makan pukul 12:30 ptg. Cepat penghadaman mek kita ni. Efisyen gitu. So nok wat guaner?

So mek pun keluar ofis berjalan-jalan ke 99 Speedmart. Cari barang makanan. Lalu terjumpa benda ni.



Kek Chiffon. Classic lak tu. First time mek jamah benda ni. Maklumlah, kita kan baking-membaking kat rumah. Semenjak pandai berchiffon, langsung tak pandang kek chiffon komersial. Tak sedap konon.

Tapi tak per. Perut punya pasal maka mek pun belilah benda ni.



Comey jugok kek ni. Boleh tahan. Tapi rasa macam keras gitu. So mek pun check expiry date.



Amboi! Lambat lagi. Boleh tahan sampai 16-02-2017! Keraguan mula timbul di kepala otak mek. Kalau kek boleh tahan begitu lama, nampak gaya benda ni mesti banyak bahan pengawet, ek?



Kalau kita godek kat rumah, boleh jadi macam ni ke? Licin tanpa rekahan. Boleh ke?



Sori berlori. Mek tak suka. Tidak memenuhi citarasa mek. OK, next!



heh..heh..heh.. Mek pekena roti pandan pulak. Kek chiffon sebijik mana cukup? Dalam satu pek roti ada 6 biji. Betul ke cakap biji? Ke 6 ketul? Dah berkarat BM mek.



Best roti ni. Gebu gebas. Mek suka. Inti pandan kaya tu, kira ok lah. Asal boleh makan dah.



Satu persatu mek bedai. Sedap weh! 



Mek makan sampai tamat riwayat roti berinti pandan kaya. Habis cerita.

57 comments:

  1. Hahahaha...terkekek...I ketawa...pagi2 terus ketawa sendiri!...
    Boleh tahan juga your bahasa...sebiji sebijan..macam orang melayu cakap!
    Bahasa Terengganu eh...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..hah..tukar selera. Ya, PH orang ganu :)

      Delete
  2. Hahaha what a special post. So how long was it after eating the hard chiffon cupcake and 6 buns that you feel hungry again?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...I had dinner at about 7pm plus hah..hah..

      Delete
  3. Hahaha. Tak biasa saya baca blog tulis dalam BM. ^^

    Jadi, untuk kali pertama, saya tulis komem dalam BM di sini. Pernah beli chiffon cake tapi anak tak suka. Tak ada rasa mungkin. Yang pandan kek tu, tak pernah nampak brand tu di sini. ^^

    P.S. phew. Somehow a bit hard to write in BM. Haha. Btw, I dont read Chinese too. Simple words, can lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..hah... I have been wanting to do this for a long time.

      Delete
  4. Lol... Something different today, hehe...

    The chiffon and the roti, this round you buy, next round, will be see you bake your own? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. See how my mood. Lately not so heng with baking, don't know why.

      Delete
  5. Yup, when I see blogs in Mandarin, I'd skip too since I don't understand nor read the language. If in BM, I can understand but it takes a longer time to read. But then this is not the BM we learn in school....this is BM slang, internet BM, East Coast BM (whatever you call it) which is even harder to understand...kekeke! :D I can get the gist of the cerita but not all words I comprehend ;)

    The inside of the chiffon cupcake looks white (devoid of egg and butter maybe?) and tasteless. At least the pandan kaya bun looks "green" but with a name like "sweetie", I think it might be too sweet for me! ^_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL! At least you can understand some and not skip this post :D That chiffon cake was dense and the flavoring was so artificial tasting. The bun was good and it was not that sweet.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy baru start minggu lepas bawa bekal ke opis.. berjimat cermat katanya.. hihi.. sedap nya lah roti tu.. perisa pandan memang sedap..

      Delete
    2. Minggu depan mungkin tak bawak bekal sebab malas nak masak hah..hah...

      Delete
  7. Walau Eh Mak Oi...! Lu cakap guar pun pening kan. Peluh otak mek PH.
    Hari hari lapar, makan manyak oi. Perut buncit letup nanti.

    There is only one dark chocolate chiffon that I would buy from the whole shelves that I have tried. It is so soft with little cream inside and heavens!! I forgot the brand.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL! Lu manyak kelakar kasi gua kitawa sampai perut mau picah lor!!

      Delete
  8. Suka la baca blog mek ni hari ni ;)

    ReplyDelete
  9. Sik nyaman kek ya, ada aku beli. (Sarawak Malay) Mei dau nyam kek ya, nu'an kau melei (Melanau)...Sik nyamai kek ya, bisik aku beli (Iban)... LOL!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL! I am lost >.< Even Sarawak Malay I have problems understanding.

      Delete
  10. Curious asking, i see my Malaysia chinese friend, they read/write/speak mandarin, not all chinese in Malaysia learn chinese in school?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, not all Chinese learn Chinese in schools here.

      Delete
  11. mek nih....next episode kita goyang ganu deh

    ReplyDelete
  12. Amboi, blog mek nih!!! Wish you have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey, Angeline! Wish you a happy weekend!

      Delete
  13. PH, you're good ni malay version..rasa lawak tu sampai..ai gelihati baca n3 ni hahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Lina. Suka hati PH baca komen ni :)

      Delete
  14. Kaknoor pun salute pada PH yg pandai berbahasa melayu yg fasih sangat patutlah sbb orang ganu kan
    Makanan pun dah macam org melayu jugak PH
    Tapi bab makan roti yg berjenis2 tu entahlah rasa nya bukan ikut style melayu kot haha jgn marah Mek PH yaaa akak gurau je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Kak Noor. Ya lah, orang Cina kat ganu fasih berbahasa Melayu. Eh, tak marah lah Kak Noor hee..hee...

      Delete
  15. i'm trying to imagine your accent if you read this post aloud, and what it would sound like! :D
    p.s. in reference to your previous post, let us know if you ever open a food van ... no kidding ... i will come to tapau a packet or two of nasi campur :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. If I spoke in Malay and you did not see my face, you would think that you are listening to a regular makcik hah..hah...

      Oh, I am so flattered by your comment. You will be my VIP customer hee..hee..

      Delete
  16. Apa Ini Machiam?

    Did I get it correct?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..hah..hah.. you are funny, Libby!

      Delete
  17. Kek chiffon tu luar nampak cantik, tapi isi mcm agak padat.

    ReplyDelete
  18. Pandainya mek ini cerita dan berblog dalam bahasa... Bahasa ku ni macam sudah berkarat.. semenjak bersara, apa pun sudah lupa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..hah... tapi masih boleh komen dalam BM. Kira OK lagi lah tu...

      Delete
  19. He he heee... tak kisahlah bahasa apa pun, asalkan difahami walaupun berkarat :D

    ReplyDelete
  20. Hi Phong Hong,
    Geli hatinya baca blog post ni! Metabolisme mek ni memang selalu overtime! Cepatnya lapar! Kek chifon tu nampak kering aja! Sudah lama juga tak makan roti pandan kaya tu, boleh tahan juga rasanya. Wah, sekali hantam sampai 6 biji bun! Ketawa besar mek buat saya! hahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Joyce! hah..hah..hah...your comment really cracked me up! Your BM is just as powerful as mine wahahaha!!

      Delete
  21. Hi Phong Hong, wahaha!. Lovely post, I mean your script not the bun, bun.

    ReplyDelete
  22. Rasa cam x sama sket ngan loghat utara nih... Satgi lepaih keje, I pi makan, I balik blog bahasa Cina pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala...you blog dalam bahasa Cina aku tak faham. That's my disadvantage :(

      Delete
  23. Orang Ganu rupanya! Saya pun tak faham kalau berdialek lebih-lebih. Dialect saya hancur, maklumlah orang Johor takda dialek sangat. Kami banyak ek, ek, ek, ek aje memanjang ^_^

    Sesekali tukar bahasa apa salahnya. Macam kita tengok TV juga. Ada masanya malas nak dengar, baca sub aje. Yang penting, kita tulis, kita faham bahasa sudahlah. Yang tak faham, nak buat macamana. Susah eh nak buat kelas tambahan bahasa pulak nanti ^_^

    Bab lapo ni kan Mek PH, memang adakalanya melampau tau. Baru makan, nak makan. Dah makan, nak makan, makan, makan lagi. Tak tahulah bila nak berhenti!

    Eh, orang pandai masak, pandai baking, ni semua pun dicheck ya. Kalau saya, I telan saja. Gebus gebas ke tidak, I redha ajelah. Tak kuasa tau nak masuk dapur buat chiffon. Nak masak hari-hari pun malas.

    P.S. Dalam gambo lama tu, yg so, so tempting dah tentu-tentulah tempe! Nape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi MD! Panjang lebar MD komen ya? heh..heh... Bagus, PH suka. Orang Johor ni keturunan kerabat-kerabat diraja kan? So tak ada dialek. You all cakap bahasa standard. Tak gitu? PH dulu ada kawan baik from JB. Dia selalu tiak ek, ek, ek so PH pun terikut-ikut.

      PH ni sawan tempeh. Pantang tengok tempeh. Boleh bedal satu mangkuk.

      Delete
  24. Haha, I know u r talking me LOL
    Saya ada sikit tak faham sahaja, hehe.
    Sebenarnya saya suka itu texture Massimo chiffon cupcake, lembut sangat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, not just you lah... just saying in general. Jangan marah heh..heh..

      Delete
  25. This is really fun and I enjoyed reading your post in BM. My BM getting rusty and I have to go slow but I finished reading till the end. Very entertaining. If you start a BM blog, I will be your follower. Ha ha! I haven't tried the chiffon cake nor the bun yet. Have a beautiful day!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, thanks Nancy LOL! The bun is good but not the cake.

      Delete
  26. Oh PH pandai menulis dalam Bahasa Melayu jugak. Kadang kala bolehlah berbuat demikian... kek chiffon itu anak saya pun suka makan tapi saya pun ragu ragu jugak kerana expiry date dia itu lama sangat.

    (omg hahahaha my BM is so rusty LOL)

    ReplyDelete
  27. Ok ... must get my hubby to translate for me ... hee hee!

    ReplyDelete
  28. Orang Pantai timur walaupun Chinese mmg terer cakap dialek setempatkan.... Bagus tau korang ni!!
    Hahaha...... mek ni kan sama je lebih kurang dengan mek sini tau....kalau makan roti, apa barang makan seketul aje haha....
    Kasi settle satu plastik baru senang buang sampahkan PH haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Hainom. Kalau tutup mata, tak tengok muka, mesti ingatkan PH Melayu. PH kalau makan, mesti perabis punya. Tak boleh tinggal separuh. Macam tak complete gitu. hah..hah...

      Delete